Czy wiesz, że z nieszczelnego kranu może wyciec nawet 200 mililitrów wody na godzinę. W ciągu roku może to być ponad 1700 litrów straconej wody. Cieknąca spłuczka czy nieszczelny kran mogą wygenerować spore straty finansowe. Dla środowiska i ochrony portfela warto dokonywać bieżących napraw.
Dlaczego woda jest tak cenna?
Woda należy do najważniejszych zasobów naturalnych na Ziemi. Pozwala na utrzymanie równowagi środowiska, ale przede wszystkim jest niezbędna dla życia i zdrowia człowieka. Chociaż woda pokrywa ponad 70 proc. naszej planety, to zaledwie 2,5 proc. stanowi woda słodka, a tylko 0,6 proc. jej zasobów to wody słodkie będące źródłem wody pitnej .
Rola wody w naszym codziennym życiu
Każdego dnia woda jest wykorzystywana w niemal wszystkich obszarach naszego życia. Korzystamy z niej zarówno w domu – m.in. do przygotowywania żywności, prania itp. , ale również w działalności przemysłowej (zarówno jako komponent wytwarzanych dóbr, jak i środowisko do ich powstawania) i rolnictwie.
Społeczna świadomość jako klucz do ochrony zasobów wody pitnej
Aby ochrona zasobów wody pitnej była pełna i skuteczna niezbędne jej zbudowanie społecznej świadomości nt. indywidualnych działań w tym zakresie, które każdego dnia może podjąć każdy z nas. Duży odsetek zużycia wody w gospodarstwach domowych wynika bowiem z niewłaściwych nawyków. Tymczasem oszczędność nie wymaga od nas intensywnej pracy – wystarczy wdrożenie kilku prostych zasad:
- Zbieranie wody pochodzącej z opadów atmosferycznych i wykorzystywanie jej np. do podlewania ogrodu lub kwiatów doniczkowych.
- Mycie zębów i golenie przy zakręconym kranie.
- Rezygnacja z codziennych kąpieli, na rzecz prysznica, który zużywa zdecydowanie mniej wody.
- Wymiana spłuczki w WC na taką, która ogranicza zużycie wody.
- Regularna kontrola i, w razie potrzeby, wymiana elementów sieci kanalizacyjnej, które są nieszczelne i powodują ubytek wody.
- Stosowanie zasad zrównoważonej konsumpcji – np. ograniczanie zakupów artykułów spożywczych, gdy ich nie potrzebujemy.
- Należy pamiętać, że produkcja żywności generuje zużycie wielu litrów wody.