Pszenica ozima FREJA
Pszenica ozima FREJA od Poznańskiej Hodowli Roślin na polu demonstracyjnym w Sielinku. Pszenica ozima Freja to rośliny średniej wysokości, bardzo dobrze reagujące na skracanie oraz odporne na wyleganie. Odmiana o wysokim i stabilnym potencjale plonowania. W 5-letnich badaniach własnych osiągnęła plon wysokości 102–104% wzorca w technologii a1. W badaniach COBORU w 2019 roku 107% wzorca w technologii a1 oraz 103% wzorca w technologii a2. Wysoka do bardzo wysokiej odporność na podstawowe choroby pszenic w tym wyjątkowa odporność na rdzę żółtą. Potwierdzona w badaniach rejestrowych oraz własnych tolerancja na suszę. Badania objęły między innymi lata suche oraz bardzo suche. W bardzo suchym 2019 roku na a1 dała plon na poziomie 107% wzorca. Odmiana polecana do uprawy na terenie całego kraju. Freja jest rewelacyjna do produkcji nastawionej na cele paszowe i ciastkarskie. Genetyczny potencjał odmiany w połączeniu z odpowiednią agrotechniką pozwalają uzyskać wysoki plon oraz parametry ziarna odpowiednie dla przemysłu piekarniczego, takie jak: niska zawartość białka i glutenu, niska wodochłonność, wysoka liczba opadania i niska szklistość ziarna.