Pszenica ozima JANNIS
Pszenica ozima JANNIS od IGP Polska na polu demonstracyjnym w Sielinku. Jannis to pszenica jakościowa chlebowa (A), dająca duży plon. Cechuje ją zimotrwałość mała (2,5). Odporność na rdzę brunatną, rdzę żółtą, septoriozę plew i fuzariozę kłosów dość duża, na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego, brunatną plamistość liści i septoriozy liści średnia. Rośliny są dość wysokie, o dość małej odporności na wyleganie. Masa tysiąca ziaren dość duża, wyrównanie dobre, gęstość w stanie zsypnym duża. Odporność na porastanie w kłosie przeciętna, liczba opadania dość duża. Zawartość białka i ilość glutenu średnia. Wskaźnik sedymentacyjny SDS duży do bardzo dużego. Wydajność ogólna mąki dość mała. Tolerancja na zakwaszenie gleby przeciętna.